Ny briefing Fra rettighed til vare
Fødevarer er i højere grad blevet en global handelsvare og er i stigende grad blevet en integreret del af handelsaftaler. Det underminerer lokale jordbrugere og lokalsamfunds muligheder for at skabe en bæredygtig produktion, de kan leve af. Det underminerer madsuverænitet.
Det er i stedet de bønder, der forvalter de mindre jordbrug, der skal have kontrollen over madproduktionen. Det står i stærk kontrast til det nuværende handelssystem, som kommer den globale agroindustri til gode.
Sammen med Netværk for Solidarisk Handel har NOAH udgivet ”Fra rettighed til vare”. Publikationen sætter fokus på hvordan EU’s handelsaftaler med det Globale Syd underminerer madsuverænitet.
Handelsaftaler skal i stedet medføre:
-
Retten til at prioritere lokal og regional handel
-
Bedre markedsadgang for det Globale Syd
-
Handel med bæredygtig mad
-
Rettigheder – ikke patenter
Som alternativ til de nuværende globale handelsaftaler kan lokale kooperativer skabe økonomiske virkeligheder, hvor lokale befolkningers levevis i højere grad tilgodeses. Kooperativer er medlemsejede og medlemsstyrede foreninger, som er baseret på omfordeling af økonomisk overskud.