uran Uranindvinding? Nej tak!
Organisationerne VedvarendeEnergi og NOAH er foruroligede over, at der lader til at være opstået et politisk flertal i Folketinget for at tillade udvinding og eksport af uran fra forekomster i Kvanefjeldet ved Narsaq i Grønland.
Det har længe været fremstillet, som om uranen i Grønland var et biprodukt ved udvindingen af sjældne jordarter, men der er måske tale om jordens femte-sjettestørste uranforekomst, og der mangler ifølge Politiken kun et politisk ja i både Grønland og Danmark, før det kan danne grundlaget for ”et nyt stort eksporteventyr”.
"Vi er imod indvinding af uran uanset, hvor i verden det sker. Og det er i modstrid med den danske beslutning, hvis Danmark vil medvirke til uranindvinding, når vi selv frasagde os a-kraft i 1985," siger Gunnar Boye Olesen fra VedvarendeEnergi, og fortsætter: "Verden har ikke brug for mere uran. Der er bedre, billigere og mere sikre måder at skaffe energi på end med atomkraft,"
Lige nu har den danske regering et uløst problem med det radioaktive atomaffald fra Risø, hvoraf en stor del stammer akkurat fra Kvanefjeld. Ingen lande har etableret et sikkert slutdepot for det radioaktive affald, selv om det er over 50 år siden, den første atomreaktor blev taget i drift. Det højaktive affald skal holdes afsondret fra alt liv i hundredtusinder af år.
"Vi mener, at Danmark skal forhindre, at der sættes mere uran i omløb. Hele urankæden er giftig og miljøskadelig. Og den begynder ved udvindingen," siger Palle Bendsen fra NOAH Energi og Klima og tilføjer: "Nu hvor Danmark faktisk har indflydelse og mulighed for at forebygge ulykker, så afstår flere politikere fra at gøre brug af indflydelsen. De arbejder tilsyneladende med dobbeltstandarder - en hjemlig der udelukker atomkraft, og en international der understøtter atomkraft.”
VedvarendeEnergi, Klosterport 4E, 1.sal, 8000 Aarhus C.
Kontakt: Gunnar Boye Olesen; politisk koordinator; tlf. 86 22 70 00; mob. 24 26 99 33; gbo@ve.dk
NOAH Friends of the Earth Denmark, Nørrebrogade 39, 1.tv., 2200 København N.
Kontakt: Palle Bendsen; talsperson; tlf. 98 14 76 95; mob. 30 13 76 95